prawdziwa włoska pizza w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, jakkolwiek też wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to również sztuka kulinarna i lokalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy gra toczy się o dania oraz regionalne produkty.

kuchnia polska Kraków rezerwacja

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doborowych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty nieraz tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wspaniałych regionalnych produktów – podróżnicy zazwyczaj szukają gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych opowiedzą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup muszą posmakować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, jaki wolno traktować jako zwykły specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go również charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź też kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po reprezentatywnych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kariera/   
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy wyszukują nowych, krajowych regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocą których są w stanie o wiele przyzwoiciej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.