Perfekcyjną wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pożąda wina, który znakomicie połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli uważasz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie najbardziej dobre? Przeważnie jest tak, że najpoprawniej dostosować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tu mogłoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o odpowiedniej strukturze pasującej do dania.
włoska restauracja w Krakowie
Przepis na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i nieraz mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bez liku różnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę bardziej poszaleć.
• Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek także Sangiovese, Negroamaro, lub także Nero d’Avola.
Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, które nie smakowałaby dosyć odpowiednio z serem, wobec tego zamiast tego prawidłowiej pomyśleć o dobraniu wyśmienitego jako o okazji do tego, by spróbować trochę bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Ponadto lżejsze czerwone wina z są kolejnym olśniewającym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeśli w sosie są grzyby bądź też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana bądź Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.